Hoe werkt webmail?

Hoe werkt webmail?

Webmail wordt steeds populairder. Steeds meer organisaties gebruiken het en de gebruikers zijn ook erg enthousiast. Hoe werkt webmail precies? Wij geven u graag meer informatie.

Webmail

Voordat we meer vertellen over de werking van webmail, is het relevant om te weten wat het precies is. Bij webmail maakt u gebruik van een website. Op deze website kunt u vervolgens met een gebruikersnaam en een wachtwoord inloggen om vervolgens uw e-mail te lezen en beantwoorden. Het werkt simpel en efficiënt.

Via uw internetprovider

Als u een abonnement afsluit bij een internetprovider zoals KPN, Ziggo, Tele2 en XS4all, dan kunt u uw internetprovider verzoeken om een webmail account voor u aan te maken. Afhankelijk van welk internetprovider u een webmail account hebt, kunt u op de website van de desbetreffende internetprovider uitgebreide instructie vinden voor de installatie van een online email op uw tablet of smartphone. Dit is altijd handig om bij de hand te hebben liggen.

Werkwijze

Allereerst dient u een keuze te maken tussen POP3 of IMAP. Bij POP3 worden de opgehaalde e-mails verwijderd. Op de lokale harde schijf van je computer worden de e-mails vervolgens opgeslagen. Hierdoor zal de ruimte op de server minder snel vollopen. Hierna moet u een gebruikersnaam en wachtwoord aanmaken.  Bij het bedenken van een wachtwoord, is het verstandig om te kiezen voor een wachtwoord dat niet voor de hand ligt.

De kans dat een webmail account wordt gehackt is groter dan met een standaard email programma. Daarnaast is de kans groter dat een onbekende uw wachtwoord meeleest tijdens het inloggen. U moet namelijk elke keer weer opnieuw loggen.

Webmail onthoudt uw wachtwoord namelijk niet zoals Outlook. Daar kunt u eenmaal uw wachtwoord invullen en ingelogd blijven zodat u binnenkomende berichten direct kan bekijken. Ook als u beschikt over meerdere e-mailadressen, is het niet mogelijk om twee e-mailadressen tegelijkertijd te openen. U zult apart moeten inloggen per e-mailadres om de binnenkomende berichten te lezen.

Inloggen op een website

Met uw webmail account logt u in op een website. Soms kunt u bijvoorbeeld te maken hebben met een onbeveiligde verbinding. Daarnaast dient u in een openbare ruimte op te passen dat niemand meeleest.

Wij raden u ook sterk af om privacygevoelige gegevens via de webmail te versturen. Let ook op uw omgeving, kunnen mensen met u meekijken of heeft u genoeg privacy? Het is verstandig om hierop te letten zodat er geen belangrijke informatie gedeeld wordt met anderen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.